MindMotions | MINDFULNESS BASIS TRAINING
9779
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-9779,page-child,parent-pageid-5723,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Mindfulness Basis Training – Maastricht

 

Mindfulness BasisStap uit een wereld van hectiek, haasten, (innerlijke) gevechten en moeilijke gevoelens als angst en verdriet en stap binnen in de ruimte die mindfulness heet. In 8 wekelijkse bijeenkomsten creëer je meer rust & ontspanning, verbeter je je persoonlijke veerkracht en draagkracht en kom je sterker, energieker en moeitelozer in het leven te staan. Onder begeleiding van deskundig docent en psycholoog Yvo in den Bosch, krijg je inzicht & oefening in mindfulness, wordt er stil gestaan bij persoonlijke ervaringen & uitdagingen, leer je mindfulness doeltreffend in te zetten in je leven, en wordt je stap voor stap begeleid om oude ineffectieve patronen los te laten en nieuwe gezondere patronen te ontwikkelen. 

 

Meer dan een reguliere basis training

Mindfulness vormt een belangrijk fundament in mijn leven. Vandaar dat ik er ook mijn ziel en zaligheid in leg om mijn cursisten zo goed mogelijk naar meer bewustzijn te begeleiden. Zo besteed ik veel aandacht aan persoonlijke ervaringen en uitdagingen, geef ik inzicht in de onderliggende psychologische processen, reik ik praktische tools aan die je direct kunt inzetten in je dagelijkse leven, en begeleid ik je via diverse meditatie oefeningen naar meer rust, helderheid, mildheid en bewustzijn. Enkele belangrijke verschillen ten opzichte van een reguliere mindfulness training:

 

 • Werkboek en training ontwikkeld in samenwerking met psychologen aan de Universiteit Maastricht.
 • Verzorgd door psycholoog met meer dan 10 jaar persoonlijke en professionele ervaring op het gebied van mindfulness.
 • Wekelijks een presentatie met aandacht voor onderliggende psychologische processen en praktische toepassing.
 • Speciaal ontwikkelde online leeromgeving met veel aanvullend en verdiepend materiaal.
 • Veel aandacht voor persoonlijke ervaringen, uitdagingen en groeimogelijkheden.

 

 

Docent

Onze mindfulness trainingen worden begeleid door psycholoog en mindfulness docent (Yvo in den Bosch, Drs.). Yvo doet promotieonderzoek naar mindfulness aan de Universiteit Maastricht en heeft als therapeut en docent al jaren lange ervaring met het geven van mindfulness en het bewegen van mensen naar meer bewustzijn, geluk en gezondheid. Hij verzorgt binnen diverse zorginstellingen en organisaties mindfulness gefundeerde therapie en onderwijs. Lees hier meer over Yvo’s achtergrond.

OVER MIJ

“Voor mij is mindfulness meer dan enkel een handige tool. Het is een levensstijl die ik al 10 jaar zowel persoonlijk als professioneel vorm geef”

PRAKTISCH

Wanneer: Kijk in de agenda voor de eerstvolgende startdatum

Waar: Brusselsestraat 56 / Sint Annalaan 21, Maastricht

Aantal deelnemers: Maximaal 10

Vooropleiding: n.v.t.

Kosten: Particulieren €300 / Bedrijven €400

Voor meer informatie, persoonlijk advies of inschrijvingen kun je contact met me opnemen.

Contactformulier

In de huidige maatschappij worden we vaak ontzettend geleefd. We zitten gevangen in een sleur waarin we veel moeten en zelfs vereisen, van onze omgeving maar ook van onszelf. Het gevolg is dat we gestresst zijn, heel erg vast zitten in onze gedachten en negatieve emoties als angst, woede en somberheid, en ook vaak impulsief vanuit deze emoties reageren. Mindfulness betekent opmerkzaamheid en leert ons via de weg van open aandacht om uit onze voortdurende gedachten cyclus te stappen, meer rust te creëren in onze overbezorgde geest, meer te aarden in het moment en effectiever om te gaan met de uitdagingen die op ons pad komen. Door deze vaardigheid via gerichte oefeningen te trainen ga je merken dat je steeds meer bewust wordt van de manier waarop je in het leven staat, waarneemt, denkt & doet. Het gevolg is dat je minder overgeleverd bent aan automatische patronen die vaak alles behalve effectief zijn en het leven erg moeilijk kunnen maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn piekeren over het verleden, veel zorgen maken over de toekomst, veelvuldig oordelen, veel strijd en verzet creëren, jezelf hard en kritisch toespreken of overmatig veel bezig zijn met het behalen van doelen.  Jij neemt terug de regie over je geest en over je leven. Je leert beter omgaan met moeilijke gevoelens als angst, verdriet, boosheid etc. en creëert een vriendelijkere en mildere mindset. Je komt met meer rust, ontspanning en overzicht in het leven te staan, je komt terug in je eigen kracht, je gaat je energieker voelen en je gaat intenser kunnen genieten van het hier & nu.

 

 

Creatieve gedachten modelPraktisch, Concreet en Down-to-Earth

Te vaak wordt nog gedacht dat mindfulness zweverig is. Dit is echter al lang niet meer het geval. Inmiddels is mindfulness met duizenden studies stevig gefundeerd in de wetenschap waarbij wordt aangetoond dat het preventief werkt tegen diverse stressfactoren waar wij dagelijks aan worden blootgesteld. Tevens wordt mindfulness inmiddels veelvuldig toegepast in de zakelijke wereld en in de klinische praktijk bij het behandelen van diverse gezondheidsklachten. Mindfulness is een zeer effectieve methode om veerkrachtiger, effectiever en met meer ontspanning in het leven te komen staan.

 

 

Wat levert deze mindfulness training je op?

 

 • Je creëert meer energie en voelt je opgewekter; kortom je zit beter in je vel
 • Je kunt beter omgaan met stress en je bent in staat je beter te ontspannen
 • Je hebt een positiever zelfbeeld en een positiever beeld van de dingen om je heen
 • Je kunt met meer focus werken aan een project, taak of opdracht
 • Je zelfvertrouwen neemt toe en je ervaart je werk en je leven als zinvoller
 • Je krijgt een verbeterd gevoel van gemeenschappelijkheid en verbondenheid
 • Je hebt meer ruimte in je hoofd waardoor je creativiteit toeneemt
 • Je kunt beter luisteren naar jezelf en anderen waardoor communicatie verbetert
 • Je leert beter je eigen behoeftes en grenzen te herkennen en leert deze te waarborgen

 

OVER MIJ

“Voor mij is mindfulness meer dan enkel een handige tool. Het is een levensstijl die ik al 10 jaar zowel persoonlijk als professioneel vorm geef”

PRAKTISCH

Wanneer: Kijk in de agenda voor de eerstvolgende startdatum

Waar: Brusselsestraat 56 / Sint Annalaan 21, Maastricht

Aantal deelnemers: Maximaal 10

Vooropleiding: n.v.t.

Kosten: Particulieren €300 / Bedrijven €400

Voor meer informatie, persoonlijk advies of inschrijvingen kun je contact met me opnemen.

Contactformulier

Mindfulness is geschikt voor iedereen die actief met zichzelf aan de slag wil gaan om de levenskwaliteit en het welbevinden te vergroten. Mindfulness een zeer effectieve methode om met diverse problemen of klachten om te leren gaan (bijv. stress, faalangst, onzekerheid, lichamelijke pijn, emotionele pijn, burnout, depressie, etc.). Behalve dat Mindfulness hulp kan bieden bij een grote diversiteit aan psychische, chronische en lichamelijke klachten hoeft er natuurlijk niet noodzakelijk een probleem te zijn om mindfulness te beoefenen.

 

Naast een beter inzicht in je persoonlijk functioneren worden diverse aspecten door mindfulness verbeterd waaronder je algehele gemoedstoestand, concentratie, effectiviteit, zelfvertrouwen, emotionele stabiliteit (ook wel veerkracht genoemd), sociaal contact, ontspanning, maar ook je fysieke gezondheid.

 

 

Mindfulness is voor iedereen die…

 

 • vaak het gevoel heeft geleefd te worden door de waan van de dag
 • zichzelf vaak voorbij rent en geen tijd neemt om te ontspannen
 • zichzelf in een druk leven beter staande wil houden
 • last heeft van gepieker, spanning, stress, onrust of pijnklachten
 • beter om wil leren gaan met lastige emoties
 • meer balans zoekt tussen in- en ontspanning, tussen presteren en opladen
 • met meer energie en ontspanning in het dagelijkse leven wil staan
 • behoefte heeft aan rust, tevredenheid en een goede energiebalans
 • zijn leven meer inhoud, energie en plezier wil geven
 • wil leren om meer te genieten van het leven in het hier en nu

 

 

Persoonlijk advies

Beoefening van mindfulness vereist geen specifieke leeftijd en er is geen eis aan lichamelijke gesteldheid.  De trainingen zijn dan ook prima te volgen met eventuele lichamelijke beperkingen. Heb je specifieke vragen betreft de geschiktheid van mindfulness voor jou of wil je graag meer informatie over deze training, dan kun je contact met me opnemen via het contact formulier of via onderstaande gegevens. Ik kijk met je mee, adviseer je en help je graag op weg.

Contactformulier

OVER MIJ

“Voor mij is mindfulness meer dan enkel een handige tool. Het is een levensstijl die ik al 10 jaar zowel persoonlijk als professioneel vorm geef”

PRAKTISCH

Wanneer: Kijk in de agenda voor de eerstvolgende startdatum

Waar: Brusselsestraat 56 / Sint Annalaan 21, Maastricht

Aantal deelnemers: Maximaal 10

Vooropleiding: n.v.t.

Kosten: Particulieren €300 / Bedrijven €400

Deze mindfulness training omvat 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur waarin een belangrijk fundament wordt gelegd. Het praktijk gedeelte van de training is gebaseerd op het gestandaardiseerde Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) protocol van Kabat-Zinn (1995), maar bevat tevens een diversiteit aan verdiepende inzichten vanuit de psychologie, aanvullende oefeningen en praktische toepassingen. Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten is er ruimschoots aandacht voor persoonlijke vragen en ervaringen, worden er diverse meditatie-oefeningen in groepsverband gedaan en zal er telkens een korte presentatie gegeven worden door de docent, waarin de achtergrond van iedere sessie nader wordt toegelicht. De sfeer in de groep is doorgaans open en ontspannen en door het uitwisselen van kennis, ervaringen en inzichten ontstaat er een positieve wisselwerking. De training is zowel geschikt voor mensen die nog geen of weinig ervaring met mindfulness hebben alsook voor mensen die al eerder een basiscursus mindfulness hebben afgerond en meer diepgang wensen.

 

 

Doelstellingen van deze training

Iedere persoon heeft andere doelstellingen. In deze training doe ik mijn uiterste best om tegemoet te komen aan je persoonlijke wensen en behoeften. Dit doe ik door ruimschoots aandacht te schenken aan persoonlijke ervaringen om op deze manier mindfulness zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de manier waarop jij in het leven staat. Enkele algemene doelstellingen die ik je help te verwezenlijken tijdens deze training zijn:

 

 • Mindfulness doeltreffend integreren in je dagelijkse leven.
 • Inzicht krijgen in de psychologie achter mindfulness waardoor je de technieken nog doeltreffender kunt inzetten.
 • Bewust worden van ongezonde gedrags- en gedachtenpatronen (bijv. piekeren, angst, zelfkritiek, reageren vanuit emotie).
 • Gezondere gedrags- en gedachtenpatronen cultiveren die je gelukkiger, efficiënter en moeitelozer in het leven laten staan.
 • Leren toepassen van diverse vormen van mindfulness meditatie (bijv. zitmeditatie, loopmeditatie, bodyscan, etc.).

 

 

Een zorgvuldige opbouw van wekelijkse thema’s

Iedere week van de training richt zich op een specifiek thema, waarbij de opbouw van de thema’s zorgvuldig is gekozen. Als eerste zullen de meest fundamentele bouwstenen aan bod komen, namelijk aandacht en het nu. Naarmate de cursus vordert zullen ook thema’s als automatismen, doelen, oordelen, compassie en identificatie worden behandeld. Voor iedere week zijn er specifieke oefeningen gekozen die aanlsuiten bij het betreffende thema. Tevens is er literatuur beschikbaar en zijn er online verdiepende video’s te bekijken (zie ook de sectie “materiaal”).

 

 

Kernthema’s die aan bod komen in de mindfulness basis training

Oosterse wijsheid en westerse psychologie vloeien in dit programma samen. Onderwerpen die specifiek in deze training aan bod komen zijn onder andere:

 

 • Het creëren van aandacht voor hetgeen zich in het “nu” afspeelt
 • Herkennen van ineffectieve automatische patronen
 • Herkennen van lichamelijke signalen
 • Loslaten van (ver)oordelen, overmatig labelen of zwart-wit denken
 • Accepteren van jezelf en van een gegeven situatie
 • Omgaan met emotionele en fysieke pijn
 • Omgaan met doelen, targets en stressvolle omgevingen
 • Goed voor jezelf zorgen en opkomen voor jouw belangen
 • Leren dat gedachten niet realiteit zijn

 

 

De inhoud van de lessen

Tijdens de mindfulness training staat ervaren, oefenen en doen centraal. De oefeningen zijn een combinatie van begeleide meditaties, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. Je leert gedrags- en gedachtepatronen herkennen door begeleide aandachts- en concentratietechnieken. Daarnaast oefen je gericht met het anders omgaan met dagelijkse uitdagingen zoals het omgaan met stress, verdriet, angst, pijn en vermoeidheid.

 

 

Oefening baart kunst

Nieuw gedrag eigen maken vergt oefening. Doorgaans ga je dagelijks een half uur tot drie kwartier zelf aan de slag met oefeningen. Natuurlijk bepaal je zelf de tijdsinvestering en de mate van verdieping. Echter, onderzoek laat zien dat meer beoefening tot sterkere effecten leidt. Samen bekijken we welke momenten voor jou passend zijn om tijd en energie in jezelf te investeren.

OVER MIJ

“Voor mij is mindfulness meer dan enkel een handige tool. Het is een levensstijl die ik al 10 jaar zowel persoonlijk als professioneel vorm geef”

PRAKTISCH

Wanneer: Kijk in de agenda voor de eerstvolgende startdatum

Waar: Brusselsestraat 56 / Sint Annalaan 21, Maastricht

Aantal deelnemers: Maximaal 10

Vooropleiding: n.v.t.

Kosten: Particulieren €300 / Bedrijven €400

Voor meer informatie, persoonlijk advies of inschrijvingen kun je contact met me opnemen.

Contactformulier

Werkboek

Het werkboek is met grote zorg ontwikkeld en samengesteld in samenwerking met psychologen aan de Universiteit van Maastricht en vormt de algehele leidraad van de training. In dit werkboek vindt je onder andere verdiepende informatie over het thema per week, tips en aanwijzingen voor meditatie, literatuur verwijzingen en oefeningen voor thuis. Het boek is makkelijk leesbaar en bevat veel praktische voorbeelden en toepassingen.

Dagelijkse mail

Deelnemers ontvangen (indien gewenst) gedurende de 8 weken durende training dagelijks een mail met daarin een korte uitspraak of quote. De inhoud van deze mail heeft telkens betrekking op het thema van een bepaalde week en dient ter bewustwording en inspiratie.

 

 

Online Leeromgeving

Als deelnemer krijg je toegang tot een leeromgeving die we speciaal hebben ontwikkelt voor onze mindfulness training. Deze website dient ter ondersteuning en verdieping. Je vindt er onder andere het volgende aanvullende materiaal:

Audio

Je krijgt toegang tot diverse begeleide meditaties die je kunt gebruiken om thuis te mediteren. Je kunt zelf een selectie maken van audiofragmenten die jou het meest aanspreken en deze downloaden in mp3 formaat zodat ze gemakkelijk te beluisteren zijn waar je ook bent.

 

Video

We hebben een grote diversiteit aan filmfragmenten voor je samengesteld die per thema zijn geordend. Deze video’s zijn als ondersteuning en verdieping bedoeld.

 

Literatuur

Op de website tref je ook boeksuggesties, literatuur en wetenschappelijke studies. Deze literatuur is niet verplicht, maar staat ter beschikking voor deelnemers die behoefte hebben aan verdieping. De documenten zijn in pdf-formaat te downloaden.

 

Aanvullende oefeningen

Om je te helpen bij je bewustwordingsproces en om mindfulness nog effectiever in je dagelijkse leven te kunnen integreren hebben we per thema diverse aanvullende praktische oefeningen vorm gegeven die je naast de reguliere oefeningen kunt uitvoeren.

 

Meditatie Tips

Tijdens je meditatie oefeningen kun je voor uitdagingen komen te staan zoals slaperigheid, afdwalen, onrust, etc. Gebaseerd op de eerdere ervaringen en vragen van onze cursisten hebben we een vraag & antwoord database samengesteld waarin je oplossingen en tips kunt vinden voor de meest voorkomende uitdagingen.

OVER MIJ

“Voor mij is mindfulness meer dan enkel een handige tool. Het is een levensstijl die ik al 10 jaar zowel persoonlijk als professioneel vorm geef”

PRAKTISCH

Wanneer: Kijk in de agenda voor de eerstvolgende startdatum

Waar: Brusselsestraat 56 / Heugemerweg 22A, Maastricht

Aantal deelnemers: Maximaal 10

Vooropleiding: n.v.t.

Kosten: Particulieren €300 / Bedrijven €400

Voor meer informatie, persoonlijk advies of inschrijvingen kun je contact met me opnemen.

Contactformulier

Stap binnen in een gezellige ruimte met lekker veel lichtinval en een aangeklede warme sfeer. We doen ons uiterste best om een vriendelijke en aangename omgeving te creëren waar je je meteen op je gemak en thuis zult voelen. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur en de koffie en thee staan voor je klaar.

 

De training en begeleiding vindt plaats op de volgende locaties:

 

PRAKTISCH

Wanneer: Kijk in de agenda voor de eerstvolgende startdatum

Waar: Brusselsestraat 56 / Heugemerweg 22A, Maastricht

Aantal deelnemers: Maximaal 10

Vooropleiding: n.v.t.

Kosten: Particulieren €300 / Bedrijven €400

Voor meer informatie, persoonlijk advies of inschrijvingen kun je contact met me opnemen.

Contactformulier

Koppel relatie mindfulness meditatieGroepstraining

De kosten van deze training bedragen 300 euro incl. BTW voor particulieren en 400 euro incl. BTW voor werkgevers.

 

Individueel of als koppel

Deze training kan ook individueel of als koppel gevolgd worden. Dit valt aan te bevelen als u graag meer individuele aandacht wilt aangevuld met psychologische begeleiding. De kosten hiervan bedragen 95 euro per sessie incl. BTW. Per sessie kan worden bekeken in welke mate verdere verdieping wenselijk is.

 

 

Vergoeding

Gedeeltelijke of gehele vergoedingen zijn vaak mogelijk via je aanvullende zorgverzekering of werkgever. Informeer bij je zorgverzekeraar en/of werkgever naar de mogelijkheden. Kijk hier eventueel voor meer informatie.

 

Ben je geïnteresseerd, wil je persoonlijk advies, of wil je graag deelnemen aan deze training, vul dan het contactformulier in via onderstaande link. Na aanmelding neem ik contact met je op voor een telefonische intake. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend! Samen onderzoeken we je vraag en bepalen we jouw focus voor het programma.

Contactformulier

PRAKTISCH

Wanneer: Momenteel zullen er nog geen nieuwe trainingen worden opgestart.

Waar: Brusselsestraat 56 / Sint Annalaan 21, Maastricht

Aantal deelnemers: Maximaal 10

Vooropleiding: n.v.t.

Kosten: Particulieren €300 / Bedrijven €400

SUCCESVERHALEN