MindMotions | OPLEIDING POSITIEVE PSYCHOLOGIE
8362
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-8362,page-child,parent-pageid-5723,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Content4From fixing what’s wrong, to building what’s strong
De vraag “wat is er mis met mensen?” heeft centraal gestaan in het denken van veel psychologen en is de drijfveer geweest voor een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek gedurende de 20e eeuw. Het is moeilijk te ontkennen dat dit een belangrijke vraag is. Door onze pogingen deze vraag te beantwoorden is er meer kennis ontstaan over de aard van verschillende soorten psychische problemen en zijn er effectieve behandelingen ontwikkeld voor een grote diversiteit aan psychische stoornissen. Een onvermijdelijk gevolg van de deze focus op de negatieve aspecten van welzijn en gezondheid is echter dat er binnen de psychologie een bijna exclusieve aandacht voor psychopathologie is ontwikkeld. De wetenschappelijke psychologie heeft zich disproportioneel gericht op pathologie en het repareren van problemen en heeft relatief weinig aandacht besteed aan factoren die “het leven de moeite waard maken”.

 

Kwaliteiten en mogelijkheden
Na de intrede van de 21e eeuw, begint er in toenemende mate aandacht te ontstaan voor een nieuwe vraag: “Wat zijn de kwaliteiten van mensen?”. Deze vraag staat centraal binnen de positieve psychologie, het vakgebied binnen de psychologische wetenschap dat zich richt op het identificeren en cultiveren van de kwaliteiten van mensen en het verhogen van welzijn. Positieve psychologie betreft waardevolle subjectieve ervaringen: welzijn, tevredenheid, aandacht voor het moment, hoop, optimisme en geluk (subjectief welbevinden). Positieve psychologie is echter niet een focus op het positieve zonder inachtneming van het negatieve. De positieve psychologie erkent negatieve emoties, falen en problemen als zijnde natuurlijke en belangrijke aspecten van het leven. Daar waar de traditionele psychologie zich voornamelijk bezig houdt met het verminderen van pathologie, dysfuncties en tekortkomingen, richt de positieve psychologie zich dus juist op het versterken van positieve eigenschappen van mensen, zoals hun kwaliteiten en vaardigheden.

 

Wat we in de laatste 50 jaar geleerd hebben van de eerder beschreven pathologie-georiënteerde visie op het menselijk functioneren, is dat deze ons niet veel verder heeft geholpen in de zoektocht naar de preventiemogelijkheden van dergelijke serieuze problemen. Als er gekeken wordt naar de waardevolle ontdekkingen wat betreft de preventie van problematiek valt op dat deze voortkomen uit een perspectief dat gericht is op het systematisch corrigeren van zwaktes of het repareren van problemen en niet op het vergroten van competenties. We hebben ontdekt dat er menselijke kwaliteiten zijn, zoals optimisme, mindfulness, moed en sociale vaardigheden die fungeren als buffer tegen mentale en fysieke problematiek. Een belangrijke missie van positieve psychologie is daarom te begrijpen en te onderzoeken hoe deze positieve kwaliteiten versterkt kunnen worden. De kennis die uit deze onderzoeken voortkomt kan gebruikt worden om effectieve interventies vorm te geven die het welzijn van mensen structureel verhoogd.

 

De kennis en technieken uit de positieve psychologie kunnen direct gebruikt worden in een klinische context alsook bij mensen zonder specifieke klachten om:

 

  • Meer veerkracht (resilience) en draagkracht te ontwikkelen
  • Persoonlijke waarden te identificeren en gedrag volgens deze waarden te bevorderen
  • Een effectievere relatie tot problemen te ontwikkelen
  • Algemeen welzijn (geluk) blijvend te vergroten

De opleiding is bedoeld voor professionals die cliënten begeleiden in het verhogen van mentaal en/of fysiek welzijn, zoals psychologen, coaches, (personal) trainers, maatschappelijk werkers of adviseurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be@YourBest biedt een 8-daagse opleiding “Positieve Psychologie” aan. Deze opleiding geeft een uitvoerig inzicht in de theoretische achtergrond en de praktische toepassing  van de positieve psychologie. Na deze opleiding zijn deelnemers op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen binnen de positieve psychologie en in staat een breed scala aan technieken doeltreffend te implementeren binnen hun vakgebied.

 

Deelnemers worden opgeleid op om de vele technieken, meetinstrumenten en strategieën die de positiviteitspsychologie rijk is te gebruiken bij mensen waarvoor men bevoegd en bekwaam is om mee te werken vanuit zijn of haar vooropleiding. Daarnaast biedt de opleiding een diepgaand inzicht in de psychologische theorieën en processen die ten grondslag liggen aan deze technieken en interventies.

 

Inhoud van de opleiding
De opleiding heeft een totale studiebelasting van 75 werkuren, waarvan 48 contacturen. Er is wekelijks een selectie literatuur beschikbaar die nauw aansluit op het betreffende thema. Daarnaast zullen de oefeningen en toepassingen die tijdens de opleiding aan bod komen zelf thuis en tijdens de sessies uitgevoerd worden. De opleiding bestaat uit zorgvuldig samengestelde thema’s die in combinatie dan wel afzonderlijk in de praktijk te implementeren zijn. Zo zullen de volgende thema’s achtereenvolgens aan bod komen:

 

  • Week 1: Introductie Positieve Psychologie & Diagnosticering
  • Week 2: Mindfulness
  • Week 3: Compassie
  • Week 4: Waarden en Motivatie
  • Week 5: Gedragsverandering
  • Week 6: Positieve emoties
  • Week 7: Identiteit / Het authentieke zelf
  • Week 8: Geluk

 


Doelstellingen

Na het volgen van deze opleiding:

 

  • Heeft de deelnemer diepgaand inzicht in de laatste ontwikkelingen en bevindingen op het gebied van de positieve psychologie
  • Kan de deelnemer zelfstandig gebruik maken van het grote aanbod aan interventies en oefeningen en deze flexibel inzetten binnen zijn/haar vakgebied.
  • Heeft de deelnemer beschikking over verscheidene meetinstrumenten om diverse aspecten van het functioneren van zijn/haar cliënt in kaart te brengen (zoals bijvoorbeeld subjectief welbevinden, waardegericht gedrag, mindfulness, compassie).
  • Heeft de deelnemer kennis over hoe de gegevens afkomstig van deze meetinstrumenten geanalyseerd en geïnterpreteerd kunnen worden.

 


Indeling opleidingsdagen

In de ochtend wordt het thema van de vorige wek en de opdrachten voor thuis nabesproken. Tevens wordt in de ochtend het nieuwe thema van de betreffende week geïntroduceerd. Tijdens het middag gedeelte zullen de oefeningen zelf toegepast worden en de technieken middels rollenspellen en demonstraties aan bod komen.

Werkboek
Het werkboek vormt de handleiding van de training. In dit werkboek vindt u onder andere het wekelijkse programma, het huiswerk, verdiepende informatie en literatuurverwijzingen.

 

Video
Deelnemers krijgen toegang tot het online gedeelte van de training. Op een speciaal ontwikkelde website staan diverse filmfragmenten die per thema geordend zijn. Deze video’s zijn als ondersteuning en verdieping bedoeld.

 

Literatuur
Op de website treft u ook literatuur aan. Deze wetenschappelijke literatuur is per thema geordend. De documenten zijn in pdf-formaat te downloaden.

 

Oefeningen
Alle oefeningen die tijdens de 8 weken aan bod komen zijn allen direct te downloaden van de website. Naast de oefeningen die aan bod komen tijdens de opleiding treft u ook nog een reeks extra oefeningen aan op de online content website.

 

Online content website
Alle deelnemers krijgen toegang tot een speciaal ontwikkelde content website. Deze website bevat vele extra’s zoals films, metaforen, oefeningen, vragenlijsten, audio bestanden etc. Hieronder treft u enkele screenshots van deze website aan.

De kosten van de opleiding bedragen 1450 euro incl. BTW (1033 euro exl. BTW). Dit bedrag is inclusief lunch en drank.

 

Bent u geïnteresseerd, heeft u vragen, of wilt u zich graag aanmelden voor deze opleiding, vult u dan het contactformulier in via onderstaande link. Ook telefonisch zijn we bereikbaar en staan we u graag te woord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze happy klanten en samenwerkingen

"Al vanaf het eerste moment voelde ik me ontzettend op mijn gemak bij je. Ik kon gemakkelijk mijn verhaal doen. Onze fijne gesprekken hebben me veel inzicht gegeven en eraan bijgedragen dat ik grote bewustzijnssprongen heb kunnen maken. Ook heb ik het als erg prettig ervaren dat je me praktische oefeningen en technieken hebt geleerd die ik zelf kan inzetten om beter met mijn probleem om te gaan. Ik ben ontzettend blij deze stap genomen te hebben en ben ervan overtuigd dat je nog veel mensen naar een hoger welzijn gaat helpen."

Agnes

"We waren al een hele tijd uit elkaar gegroeid. Onze relatie was op een soort van automatische piloot beland waarin we vaak ruzie hadden en we beiden met onbevredigde gevoelens rondliepen. In de therapie zijn we weer echt contact gaan maken met elkaar. We zijn terug gaan ervaren wat we voor elkaar betekenen en hoe we samen in het leven willen staan. De intimiteit en verbondenheid die we gaandeweg waren kwijtgeraakt hebben we via de therapie herontdekt, iets wat we allebei nooit hadden durven hopen."

Paul & Caroline

"Ik heb weer het gevoel dat ik leef! Ik kan weer genieten. Ik heb lange tijd in hetzelfde negatieve rondje gedwaald. Yvo's begeleiding was erg fijn ook al was het tegelijkertijd vaak best confronterend. Wat ik vooral heel prettig vond was dat er een veilige en aangename sfeer werd gecreëerd waarin ik stapje voor stapje mijn angsten kon overwinnen. Ik voelde me voordturend gesteund wat me veel vertrouwen en doorzettingsvermogen heeft gegeven. Ik ben ontzettend blij deze stap genomen te hebben. 1000 x Dank!"

Maartje Kuipers

"Ik heb de mindfulness basis training met erg veel plezier gevolgd. In eerste instantie was ik best wel sceptisch, maar ik ben zo blij dat ik toch de stap heb gezet. Yvo's professionele en persoonlijke begeleiding heeft er ontzettend toe bijgedragen dat ik zoveel inzichten heb mogen opdoen en deze nog steeds effectief kan toepassen in mijn dagelijkse activiteiten. Via mindfulness heb ik meer rust en ontspanning gevonden. Ik kijk uit naar de vervolg training. Yvo, hartelijk dank!"

Lars de Ronde

"Ik had eerder al een mindfulness training gevolgd, echter kon ik niet zeggen dat ik daar veel baat bij had. Vanwege Yvo's psychologische achtergrond besloot ik mindfulness nogmaals een kans te geven, en wat ben ik blij dat ik deze training heb gevolgd. Tijdens de training werden ontzettend veel verbanden gelegd met de dagelijkse toepassing en was er ook erg veel aandacht voor persoonlijke ervaringen en uitdagingen. De begeleiding was erg fijn, de uitleg voortdurend helder en logisch en er heerste een erg open en prettige sfeer. Ik ben dankbaar mindfulness op deze manier ervaren te hebben en heb er dagelijks nog veel profijt van. Bedankt Yvo"

Vera Janssen

"Het was een grote stap voor ons, maar wat zijn we blij deze stap genomen te hebben. Onze relatie stond al lange tijd onder grote spanning en kostte eerder veel energie dan dat het energie opleverde. Door de therapie bij Yvo hebben we veel geleerd over onze relatie, onze behoeftes, de manier waarop we communiceren, maar nog belangrijker, de manier waarop we er voor elkaar kunnen zijn. Dankzij de hulp en inzichten staan we veel liefdevoller en met meer openheid in onze relatie."

Marc & Brigitte
    Sorry, no posts matched your criteria.