MindMotions | TRAUMA EN JEUGDTRAUMA
10123
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-10123,page-child,parent-pageid-8345,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

TRAUMA EN JEUGDTRAUMA

Trauma therapie | Psycholoog Maastricht

 

Een trauma kan op verschillende manieren ontstaan, namelijk door een ongeluk, een verlies, een langdurige vervelende of zelfs bedreigende situatie, aanranding, verkrachting, etc. Deze moeilijke en vaak ondraaglijke gebeurtenissen, die ons diep raken, kunnen ertoe leiden dat we angstig zijn, situaties die aan het trauma doen denken proberen te vermijden en herbelevingen krijgen. Indien je deze symptomen herkent zou het zo kunnen zijn dat je de ingrijpende gebeurtenis onvoldoende verwerkt hebt waardoor de spanning die hiermee samengaat steeds op de achtergrond aanwezig is en een grote stempel op je bestaan drukt. Een traumatische ervaring gaat vaak niet vanzelf over. Het diepe litteken dat deze ervaring heeft achtergelaten blijft helaas vaak opspelen, totdat het goed wordt behandeld. Zo kan een traumatische ervaring bijna levenslang doorwerken in iemands leven en kan er zelfs een post traumatische stress stoornis (PTSS) ontstaan. Dit gaat gepaard met zeer vervelende gevoelens, heftige emoties en herbelevingen. Het is hierin dan ook aan te bevelen om contact op te nemen met een psycholoog om klachten zo spoedig mogelijk te behandelen.

 

Veel voorkomende symptomen bij trauma zijn:

 

  • problemen met de spijsvertering
  • depressieve gevoelens
  • gevoelens van angst en paniek
  • nachtmerries
  • hyperventilatie
  • overmatige stressgevoelens, die zich uiten in irritatie, frustratie of agressie
  • verlies van levenslust en vreugde (anhedonie)

 

Weet je niet helemaal zeker of de ervaring die je hebt meegemaakt traumatisch van aard was, maar ervaar je toch één of meerdere van deze symptomen, dan is het raadzaam om voor de zekerheid contact op te nemen met een psycholoog.

Hoe kan een trauma goed worden verwerkt?

Een traumatische ervaring kan op verschillende manieren effectief worden verwerkt. Vaak wordt dit door een combinatie van gesprekstherapieën en EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing) gedaan. EMDR is een behandelmethode die met name bij het verwerken van trauma’s zeer effectief is gebleken en waarbij het “innerlijke litteken” van het trauma daadwerkelijk wordt geheeld. Met EMDR is het namelijk mogelijk om de bij het trauma behorende gevoelens van spanning en de negatieve gedachten die zijn ontstaan te ontkoppelen aan de gebeurtenis, waardoor je minder angstklachten zult ervaren. Tevens help ik je via diverse meditatie technieken uit de mindfulness om het trauma en de daaromheen liggende gevoelens beter te leren verdragen. Hierdoor drukken ze minder zwaar een stempel op jouw belevingswereld en ga je je vrijer en minder angstig kunnen bewegen.

 

Als je nog meer informatie wenst over de behandeling van een traumatische ervaring, neem vrijblijvend contact met mij op. Mocht je je graag direct willen aanmelden voor een eerste behandeling bij mij, dan kan dat natuurlijk ook.

“Ik begeleid je persoonlijk, ik ben dichtbij, betrokken en kan je echt verder helpen. Bij problemen, maar ook bij uitdagingen en kansen”

In therapie bij mij

Ik help je op het moment dat je er zelf niet meer uit komt. Samen gaan we op zoek waar het misgaat en samen help ik je stap voor stap naar de oplossing. Aarzel niet om me te bellen voor meer informatie, persoonlijk advies of een afspraak:

Contact formulier

SUCCESVERHALEN