MindMotions | Een liefdevolle relatie zonder conflicten
9650
post-template-default,single,single-post,postid-9650,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 
140605 Conflicten in relaties & aanwezig zijn

Een liefdevolle relatie zonder conflicten

  |   Mind   |   No comment

 

Conflict in a relationship begins

When we forget our own presence, and therefore forget the living presence of the other

 

Conflict in a relationship ends

When we remember the presence of the other, their humanity, and therefore remember our own

 

– Jeff Foster –

Hoe conflicten ontstaan

Conflicten in relaties ontstaan wanneer we onze aanwezigheid vergeten, en daarmee de levendige aanwezigheid van de ander vergeten. We reduceren de levendigheid van onze geliefde tot een mentaal beeld, een categorie, een label, en we verwarren dat wat de ander in werkelijkheid is met iets dat wij denken dat de ander is. “Jij bent verkeerd”, “Hoe kun je zo dom zijn”, “Je bent ongevoelig”, “Je bent gek”, “Je hart is niet open”, “Je bent zo gesloten”, enz.

 

De oordelen reduceren de oneindige complexiteit van je geliefde tot een gedachten-gecreëerd “ding”. We stoppen onze geliefde in een hokje en zien hun vervolgens alleen nog maar door deze oordelende bril. We raken verwikkeld in een hevige strijd van beelden en vergeten echt te luisteren.

 

 

Hoe we conflicten kunnen verhelpen

Conflicten in relaties kunnen eindigen op het moment dat we onszelf herinneren aan de aanwezigheid van onze geliefden, hun menselijkheid; daarmee herinneren we onszelf aan onze eigen aanwezigheid. We creëren een verbinding tussen de aanwezigheid van onszelf en de aanwezigheid van onze geliefde. We zien onszelf niet meer als onafhankelijk of los van de ander, maar vormen een geheel. We kunnen ons realiseren dat onze geliefde er niet is om ons “compleet” te maken, ons te redden, ons te repareren, ons gelukkig te maken, of om ons innerlijke rust te geven.

 

We luisteren aandachtig waarbij we onze geliefden toestaan hun ervaring te hebben, hun gevoelens te beleven, en hun behoeften en verlangens te uiten. We kunnen medeleven tonen; medeleven en geen medelijden, voor hun pijn en onvervulde verlangens en behoeften. We hoeven onze geliefden niet te verbeteren, te veranderen of te manipuleren, en we beoordelen ze niet als goed of fout, mooi of lelijk. We hoeven niet te belonen, straffen of chanteren, maar we luisteren beter en vollediger dan ooit tevoren.

 

En als we goed genoeg luisteren, kunnen we misschien ook onszelf horen, onze eigen pijn erkennen, onze eigen verlangens en behoeften. Misschien kunnen we onze eigen menselijkheid herkennen in onze geliefde en alle interesse in geweld en strijd opgeven.

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.