MindMotions | Omarm je klacht
11428
post-template-default,single,single-post,postid-11428,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 
Omarm je klacht

Omarm je klacht

  |   Mind, Therapie   |   No comment

Als therapeut kan het verleidelijk zijn om met de wensen van de cliënt mee te gaan in het bestrijden van klachten. Dit is vaak aan de orde van de dag in de gezondheidszorg aangezien de verzekeraars, de werkgever en de cliënt zelf ernaar streven zo spoedig mogelijk klachtvrij te zijn om weer “door te kunnen”. Het probleem hierbij is echter dat er vaak voorbij wordt gegaan aan de oorzaak van waaruit de klachten in eerste instantie zijn ontstaan. Het gevolg is dat de klachten welliswaar relatief spoedig kunnen worden verholpen echter zullen deze resultaten alles behalve duurzaam zijn. Het nieuwe “gezonde” gedrag kost nog steeds erg veel energie en het zal niet lang duren voordat dezelfde klachten of zelfs nieuw soort klachten zich weer in alle hevigheid aandienen.

 

Therapie is enkel succesvol als je een beter inzicht hebt gekregen in wie je bent, in plaats van wie je denkt te moeten zijn

Klachten zijn er niet voor niets. Ze verwijzen naar aspecten in onze persoonlijkheid, ons denken en ons doen van waaruit vaak structureel en langdurig interne strijd is ontstaan. We zien onszelf, denken en doen zoals ons dat is aangeleerd vanuit onze opvoeding, opleiding en maatschappelijke waarden en normen. Er is een heel duidelijk beeld ontstaan van wie we moeten zijn, hoe we moeten denken en wat we moeten doen. De vraag luidt, komt dit beeld dat we hebben eigenlijk wel overeen met wie wij daadwerkelijk zijn? “Lijden” we niet het leven van iemand anders in plaats van onszelf? Op het moment dat er klachten zijn is het antwoord op deze laatste vraag maar al te vaak “ja”. We zijn inmiddels langdurig vervreemd geraakt van onszelf waarbij de klachten simpelweg verwijzen naar een interne spanning en strijd tussen wie je denkt te moeten zijn en wie je daadwerkelijk bent.

 

Het streven moet dan ook absoluut niet zijn om klachten te bestrijden en zo spoedig mogelijk weer in het vertrouwde stramien door te ploeteren. Het is juist essentieel om stil te gaan staan bij de klacht. Klachten kunnen ons namelijk leren hoe we vaak stelselmatig en langdurig aan onszelf voorbij zijn gegaan; hoe we langdurig het leven hebben geleefd van iedereen behalve van onszelf.

 

In een succesvolle therapie is het dan ook belangrijk dat je wordt begeleid in het doorgronden van de klacht. Samen met de therapeut grijp je de klacht juist aan om jezelf beter te leren kennen, te leren hoe je jezelf ziet, hoe je in relatie staat tot jezelf, hoe je de wereld ziet, welke plek jij inneemt in deze wereld en hoe je met deze wereld omgaat. De klacht helpt je de behoeften, waarden en kwaliteiten te ontdekken die jou als persoon uniek maken. De klacht helpt je deze unieke behoeften, waarden en kwaliteiten te herkennen, erkennen en uit te dragen. De klacht leert hoe je een betere vriend van jezelf kunt zijn, interne spanning en strijd kunt oplossen en op een duurzame manier gezonder in het leven kunt komen te staan.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.